Daavidin huone Jeesus Kristus on Herra

Kaikki blogit puheenaiheesta Makrotalous

Miten maailman väestöräjähdys pysäytetään?

Varsinainen kysymys kuuluu, miten rahoitetaan 2 miljardin maailman köyhimmän naisen ja tytön kouluttaminen?

Jos yhden rahattoman ja hädin tuskin lukutaitoisen naisen tai tytön tehokoulutus "riittävälle tasolle" onnistuisi keskimäärin 11 vuodessa ja kustantaisi 3000 $ / lukukausi, fyrkkaa tarvittaisiin yhteensä 66 000 miljardia $, eli 6000 miljardia $ lukuvuotta kohden. Vertailun vuoksi; Suomen kokonaisverokertymän ollessa 99 miljardia / vuosi, projektin korottomaan kustantamiseen tarvittaisiin 60 Suomen verokertymä, tai noin 7 % koko maailman bruttokansantuotteesta.

Talouskasvu ja valtionvelka

Ymmärrän jotakin taloudesta, jos on kyse  eläketonnistani. Makrotalouden mekanismeista en ole juurikaan perillä. Mutta eivät ole näköjään ekonomistitkaan. Heidän virheidensä perusteella suomalaisiakin on kuritettu erilaisilla leikkauksilla ilmeisen perusteettomasti, jos on Salkunrakentajaa uskominen.

Excelin käyttö on vastuunalaista touhua. Ei sitäkään pitäisi poropeukaloiden antaa käyttää. Siitä voi kärsiä koko maailmantalous. Jälkivalvonta pitäisi ainakin olla kunnossa. Nyt riittää, kun on riittävän kova maine, niin saa tunaroida vaikka kuinka suuria vahinkoja talouteen.

Joko olemme valmiit uuteen taloussakkaukseen?

Edellisestä hullusta talousromahduksesta on kulunut kohta yhdeksän vuotta. Yhdysvaltain asuntoluottokupla puhkesi ja jäädytti rahavirrat. Rahavirtojen jäätyminen paljasti euromaiden synkän tilanteen. Finanssikriisiksikin kutsuttu taloushäiriö alkoi jo vuonna 2006. Se alkoi oireilla pahasti 2007. Ja vuonna 2008 siitä tuli uutinen.

Varoufakis: "Looking forward"..

"Täyttä humpuukia ja paksua keskisormea niille ihmisille, jotka vakavasti yrittävät etsiä ratkaisua Kreikan valtaville velkaongelmille!", näin huutaa hollantilainen ekonomisti Sweder van Wijnbergen. "Jos itse olisin ollut paikalla, niin olisin lähtenyt kesken pois. Onhan ajalle parempaa käyttöä".

Leikkaukset vai veronkorotukset?

Aivan aluksi on huomautettava, että makrotason vastakkainasettelu leikkausten ja veronkorotusten välillä on turhaa, koska olennaisempi kysymys on se, mistä leikataan tai mistä korotetaan veroja. Huonosti toteutettuna molemmat toimenpiteet ovat turhia tai haitallisia, koska on vaara, että samaa rahaa vain kierrätetään valtion ja yksilön välillä, eikä mitään lisäarvoa synny. Oikein toteutettuna sekä leikkaukset että veronkorotukset voivat kuitenkin toimia valtion talouden tasapainottajina. Ne pitää vain kohdistaa oikeisiin sektoreihin.

 

Kansantalouden tilinpito

"Suomen talous", "talouskasvu" ja tällaiset ehkä hieman utuisetkin käsitteet tarkoittavat Suomen bruttokansantuotteen tilaa ja sen kehitystä. Näin karkeasti arvioiden: mitä suurempi bkt, sen paremmin menee. Toisaalta pelkän bkt-luvun tuijottaminen on vaarallista. Se pitää avata ja sisäistää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä