Daavidin huone Jeesus Kristus on Herra

"Sotaharjoituksessa ammutaan ensi kertaa kovilla liikennöidyn tien yli"

Onpas kummallista. Siis soltut räiskii kranaatteja siviilien ympärillä ja ylitse? Mitä jos joku kranaatti on viallinen ja tippuukin ennen aikojaan lentoradalta sinne tielle? Aika kova luottamus soltuilla aseisiinsa!

Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka hullua koko armeijatouhu on ja siviileillä ei ole muuta merkitystä, kuinka korkeintaan harjoitusmaaleina..

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liikenne/sk-sotaharjoituksessa-ammutaan-ensi-kertaa-kovilla-liikennoidyn-tien-yli-tata-on-valmisteltu-vuosia-6763702

--

Ikävää, että Suomessakin on lähdetty yhä suurempaan sotavarusteluun.

Eikös asioiden pitäisi mennä toisinpäin, että pyritään ihan globaalisti luopumaan sotimisesta: eikä vain laiteta lisää vettä myllyyn?

Sodat kun ei ole loppuneet sotimalla. Vanha sanontahan on, että sodan lopettaminen sotimalla on sama asia kuin yrittäisi tulla neitsyeksi nussimalla.

Olisi kiva jos Suomi todella olisi maailman paras maa ja olisi näyttämässä suuntaa muille maille, että asioiden suunta tulee olla armeijoiden alasajo globaalisti: eikä niiden kasvattaminen.

Näillekin murhatyön valmisteluun sijoitetuille rahoille, työvoimalle jne. olisi muutakin, parempaa käyttöä Suomessa esim. maatalous.

--

No onneksi raamatun mukaan, jokin kaunis päivä ne armeijat sitten loppuu.

Jes. 2:4 

Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Siis että kranaatti pysähtyy kesken lentoa ilmassa ja putoaa sitten suoraan alas? Ei semmoista tapahdu kuin Maantiekiitäjä ja Kojootti - filmeissä.

Vai onko tässä kysymys ehkä siitä, että maalialue on aivan tien vieressä? Silloin toki voisi tapahtua sellaista, että joku laukaus "jää hiukan lyhyeksi".

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Eikös se kraanatin lentorata voi jäädä lyhyeksi monestakin syystä - esim. piipussa olevasta tukoksesta tai ammus ei vaan jostain muusta syystä lähde sellaisella vauhdilla ulos tykistä, miten pitäisi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tukoksia ei tykinputkessa - toistan: putkessa - ole, koska aseet huolletaan ampumakuntoon ennen harjoitusta ihan siinä missä kiväärimies tekee saman omalle rynkylleen.

On mahdollista, että "yliherkkä" kranaatti räjähtää kesken lennon, ja se voisi teoriassa vaarantaa tiellä ajelevat siviilit. Luulen, että tällä kertaa ammuksien kunto tarkastetaan vielä tavallistakin huolellisemmin. Toisaalta en tiedä, millainen räjähde tämän harjoituksen kranaateissa on, vai onko sitä lainkaan.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #8

Eikös siihen putkeen voi tulla jokin vika esim vääntymä tai putken sisälle kolhu, jos itse kranaatissa on jotain vikaa eli esim. epäsymmetrinen?

Toki nyt sanoit, että kaikki kranaatit myös tarkastetaan.

Aina on tilaa kuitenkin inhimilliselle virheelle - puhumattakaan teknisestä viasta. Piipussa voi olla esim. valuvika joka ei ole paljastanut aikaisemmin.

Mahdollisuuksia on varmasti monia.

Kukaan tuskin sitä voi kieltää, etteikö vaara sivullisten loukkaantumiseen - tai kuolemiseen, olisi todellinen.

Kovilla ammutaan, kuten artikkeli sanoo. Eli eivät ole harjoituskranaatteja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #10

"Kovilla ammutaan, kuten artikkeli sanoo. Eli eivät ole harjoituskranaatteja."

- Kovilla ampuminen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että ruutipanos räjähtää tykinputken patruunapesässä ja lennättää ammuksen x kilometrin päähän maalialueelle. Tapahtuuko siellä räjähdys, on toinen juttu, eikä käy ilmi linkitetystä uutisesta.

Käyttäjän isoveli kuva
Tien Päältä Vastaus kommenttiin #10

Putkeen ei tule, eikä voi tulla vääntymää tai kolhua. Koska kaikki tuollaiset viat vaarantaisivat ampujat.
Tykin putket eivät ole valettuja, vaan vedettyjä ja sisältävät useamman putken sisäkkäin.
Kannattaa muistaa, että tykin laukaisun aikana putkessa on tuhansien baarien paine hetkellisesti, joten kaikki komponentit on testattu huolellisesti.

Ammukset eivät ole epäsymmetrisiä tms. koska ne tarkistetaan moneen kertaan valmistusprosessin aikana. Ampumatarvike on osumisen tärkeimpiä komponentteja.

Tykistö on vähän kuin ritsa, se ampuu projektiilin ballistiselle radalle, joka on laskettavissa hyvin tarkasti etukäteen. Lentorata ei muutu odottamattomasti ballistisilla projektiileilla.

Kuvittele heittäväsi laakerinkuula 20km etäisyydelle sadan metrin tarkkuudella. Onnistuakseen tuossa, pitää kaiken olla kunnossa.

Ja jos katsot karttaa, niin huomaat, että tie jonka yli ammutaan on alueen ampuma-alueen pohjoisen puoleisessa päässä. Kranaatti ei voi tipahtaa alle kilometrin päähän tykistä, jos se yritetään ampua yli 10km etäisyydelle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Huomaa kyllä, että niin fysikka kuin kenttätykkikin ovat kirjoittajalle vieraita asioita.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #9

Kiistätkö siis sen, ettei tässä harjoituksessa voisi sattua vahinkoja tai tulla jotain teknista ongelmaa tykkeihin?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #11

#11:
Otat suuremman riskin kävelemällä Siltakadun päästä päähän kuin ajelemalla edestakaisin tuota tietä pitkin, jonka yli ammutaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

"Karvia–Honkajoki -välistä tietä ei suljeta liikenteeltä ammuntojen aikana 2.-3. toukokuuta. Yliampumisessa kadettien muodostama tulipatteri ampuu kahdella 122 millin haupitsitsilla yhteensä 64 kranaattia."

No ei kai kukaan sentään pakota siviilejä ajamaan tuota tietä harjoituksen aikana, vaikka sitä ei sen ajaksi suljetakaan.

Veikkaan kyllä, että tien käyttäjät ovat tässä tapauksessa paljon suuremmassa vaarassa muun liiikenteen kuin noiden 64 kranaatin takia.

Ei sitäkään voi kiistää, että joskus sattuu lento-onnettomuuksia, jopa avaruusromua ja meteoriitteja putoaa maahan saakka. Ei yksikään tieosuus ole siltä absoluuttisen turvassa, paitsi tunnelit.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #34

Nii, sehän kiinalainenkin asema äskettäin sieltä putosi hallitsemattomasti - ja olisi voinut siis tippua vähän mihin tahansa.

https://www.is.fi/tiede/art-2000005626343.html

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Mitä jos joku kranaatti on viallinen ja tippuukin ennen aikojaan lentoradalta sinne tielle"

Miten se voisi olla viallinen että tippuisi ennenaikojaan?

"Sodat kun ei ole loppuneet sotimalla. Vanha sanontahan on, että sodan lopettaminen sotimalla on sama asia kuin yrittäisi tulla neitsyeksi nussimalla."

Tämähän ei toimi koska on maita jotka ei näin ajattele, et hyödy mitään jos ajattelet noin ja heität aseet pois, silloin sinun maasi vallataan.. Tietysti jos tahdot että yksi maa valtaa kaiken?

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Tykki on tekninen laite, johon voi varmasti tulla monenlaista vikaa.

Ydinvoimaloidenkin piti olla 100% turvallisia - eikä ikimaailmassa räjähdellä.

Sekin on nyt todettu moneen kertaan olleen sitten puppua.

Miten yksi maa valtaisi kaiken jos kaikki sitoutuu luopumaan sotavarustelusta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Miten yksi maa valtaisi kaiken jos kaikki sitoutuu luopumaan sotavarustelusta?
"

Simppeliä monellakin skenaariolla. Laitetaan vaikka yksi.

Se yksi maa tekee sopimuksen muiden kanssa, ja maan johtajat nauravat partaansa muiden hyväuskoisuudelle. Siinä missä muut tuhoavat aseensa tuo yksi maa varustautuu kunnolla. Hyökätessä kukaan ei puolustaudu muutenkaan, koska höpsöt luottavat pasifismin toimivuuteen... Muut maat on pian vallattu.
Todellisuudessa tuollaista sopimusta aseista luopumisesta eivät maat tekisi, koska juuri kukaan ei ole aivan hölmö.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #7

Jos tuollaista sopimusta alettaisiin valmistelemaan, niin siihen varmasti sisältyisi se, että eri maiden tarkastajat saisivat vapaasti sitten tarkastella sotimisesta luopumisen prosessia eri maissa.

Joten mielestäni kommenttissasi et ole pohtinut asiaa kovin syvällisesti käytännön kannalta.

Onko sinun mielestä sotiminen ikäänkuin syömisen ja hengittämisen kaltainen asia, jota ihmisen on pakko tehdä pysyäkseen hengissä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #12

"Joten mielestäni kommenttissasi et ole pohtinut asiaa kovin syvällisesti käytännön kannalta.
"

Varmistat että kaikki ovat ns. "hyviksiä" vailla pahaa tahtoa. Good/God luck.

"
Onko sinun mielestä sotiminen ikäänkuin syömisen ja hengittämisen kaltainen asia, jota ihmisen on pakko tehdä pysyäkseen hengissä?
"

Ei. Mutten myöskään ole totaalisen naiivi. Todellakin vähintään tarvitset jonkun jumalan että ehdottamasi toimisi. Luultavasti melko ankara jumala myös, koska joillakin on alttiutta kapinoida mitä vain auktoriteettia vastaan...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #12

"Jos tuollaista sopimusta alettaisiin valmistelemaan, niin siihen varmasti sisältyisi se, että eri maiden tarkastajat saisivat vapaasti sitten tarkastella sotimisesta luopumisen prosessia eri maissa."

Tämä ideahan on jo käytössä ETYK-prosessissa sovituissa luottamusta parantavissa toimissa, Open Skies -lennoissa ja paikan päälle tehtävissä tarkastuksissa.

Kaikki allekirjoittajamaat eivät valitettavasti kuitenkaan noudata ETYK:n päätösasiakirjassa sovittua, kuten maailma sai nähdä mm. vuonna 2014 ja sen jälkeen. Siksi on vaikea uskoa, että tuon menettelyn avulla päästäisiin yleismaailmalliseen aseriisuntaan, edes joukkotuhoaseiden osalta.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #45

No, minä en valitettavasti tunne maailmanpolitiikkaa yhtä kuin teikäläinen, mutta mielestäni pitäisi ottaa toinen asenne tähän: että ei lähdetä tällaiseen yksittäiseen asiaan, kuten joukkotuhoaseet: vaan aseet yleensäkin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #46

Aseet ovat pelkkä työkalu sen toteuttamiseksi, mitä ihminen mielessään tavoittelee. Väkivallasta luopuminen valtataistelun keinona ihmisten mielissä olisi edellytys aseista luopumiselle.

Joukkotuhoaseilla saadaan aikaan pahimmillaan eniten vahinkoa, jopa elämän tuhoaminen maapallolta, mutta toisaalta, niiden pelote on niin ehdoton, että vain niiden ansiosta suurvaltasodilta on vältytty 1945 jälkeen.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #49

Olet oikeassa, kyse on ihmisen sisäisestä asiasta lopulta: vihasta, joka manifestoituu väkivallaksi.

Sitä voi sitten spekuloida, onko keskiverto solttu sodassa kovinkaan vihainen vai kaipaisiko pikemminkin kotiin takaisin.

Raamatun lopun ajan yksi niistä hevosista on nimeltään sota. Mutta myöhemminhän tulee se "tuhatvuotinen rauhan valtakunta" sitten.

Tämä sukupolvi Suomessa ei sotaa ole nähnyt muualta kuin internetistä korkeintaan. Enkä usko, että haluaakaan nähdä - tai vaikka haluaisikin, niin sodassa ei lopulta ole voittajia vaan kummallakin puolella sitten suru kuolleiden vuoksi..

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Moni on varmaan käynyt Helsingin Isosaaressa. Se on nykyään museona. Kun isoimmilla tykeillä ammutaan , lähtee putkesta yhden ammuksen mukana, 3- 5 kg rautaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Isosaari

------
Varusmiesaikana olin kenttätykistössä ja niin ollen myöskin kovapanosammunnoissa Misissä, Lapissa.
Kovimpia rangaistuksia luvattiin, jos menee lentoradan alle.

^^^^^^
Asiaa sivuten pari mietettä:

- voiko ehjä tykki mennä rikki.

- voiko ehjä ammus mennä rikki

- voiko ehjä atomivoimala mennä rikki

- Arka henkensä pitää, rohkea sotaan kaatuu."

-- Sota on sitä että nuoret ja hölmöt huijataan tappamaan toisiaan vanhojen ja katkerien toimesta.

- Kun maailman sotia ja väkivaltaisuutta seuraa, kaikki paha mikä ihmiskuntaa kohtaa on hyvin ansaittu.

- Parasta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taisteluitta. ”

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #28

#28

Tässä blogini taas menneiltä vuosilta:

tulipallona taivaalle, tuhkana tuuleen

Lapissa hävitetään 3- 4 vuodessa miljoona Puolustusvoimien jalkaväkimiinaa…niiden pelote on loppunut…. …. Sora lentää, sota on kaukana, onneksi.

Ammukset tuhotaan, niiden peloteaika on ohi. Kukaan vaan ei tiedä ketä niillä peloteltiin, veronmaksajat pois lukien.

Isänmaan kamaraan syntyy kuoppa, viisi metriä syvä ja kymmenen leveä. Vihollisen pelote häviää hetkessä. Tietääkö vihollinen sen nyt?

2000- luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä jalkaväkimiinoilla tapettiin maailmassa arviolta 74 000 siviiliä. Suomalaisilla miinoilla pelotellaan Lapin lintuja. Osta- varastoi- hävitä- linja toimii. Kauppa käy.

Miksi ne pitää räjäyttää kaikki kerralla? Medianäkyvyyttä? Näin ollen ne pitää tuoda Etelä – Suomesta Lappiin asti. Luulisi jo kuljetuksessa olevan turvallisuusriski. Vähin ääninkö ne ajetaan perjantailiikenteen seassa pitkin valtateitä.

Jos ne kerran on hävitettävä, eikö niitä voisi tuhota pienissä erissä varastointipaikkojen läheisyydessä, vanhoissa kaivoksissa tms.

Ylen sivuilla http://yle.fi/uutiset/jalkavakimiinojen_havitys_al...
sanotaan mm:

” Räjähdysainetta panoksessa on enimmillään vajaa kolme kymmentä tuhatta kiloa. Loput on pääosin rautaa. Suurimpien panosten bruttopaino on 100 000 kiloa. …… Vajaan kuukauden aikana hävitetään räjähteitä toista sataa rekka-autollista.…..”

Satoja tuhansia ammuksia miljoonien eurojen arvosta.
Ammuskauppiaat myhäilevät.

Joku kommentoija Ylen sivuilla sanoo puolirunollisesti: ” Mielenkiintoinen savupatsas jalkaväkimiinoista, siinähän on ikäänkuin kaikkien kyseisiin miinoihin kuolleiden sotilaiden henki, joskin jo tummuneena. ”

Räjähdyksen hiilidioksidikuormitus vastaa muutaman sadan henkilöauton vuosipäästöä. Sekin vielä.

Eikö räjähdysenergiaa edes saisi talteen

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #30

Eri tavoin hävittämisen hinta varmaankin osataan laskea, se riippunee paljon siihen tarvittavista työtunneista. On päädytty valitsemaan se tapa, joka toimii turvallisesti ja vie vähiten verovaroja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Sotaharjoituksessa ammutaan ensi kertaa kovilla liikennöidyn tien yli."

- Kutkuttava ajatus! Luulen, että tie tulee olemaan vilkkaasti liikennöity, kun siviilit mopopojista alkaen lähtevät ottamaan tuntumaa asiaan.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Juu, onhan siinä oma jännityksen elementtinsä kun pään ylitse lentää kranaattitulta. Varmasti tulisi hyvä video jollekin tubettajalle kanavalle.

Onhan kyseessä historiallinen hetki, kun ekaa kertaa tällaista harjoitusta Suomessa tehdään.

Mahtaisikohan mediakin olla paikalla kuvaamassa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Eikös asioiden pitäisi mennä toisinpäin, että pyritään ihan globaalisti luopumaan sotimisesta: eikä vain laiteta lisää vettä myllyyn?

Vanha tuttu totuus: Joka maassa on aina armeija. Jos ei oma, niin sitten jonkin toisen valtion. Tähän pätee sama sääntö kuin kaasuihinkin, tyhjiö täyttyy aina.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Onko ollut aikaisemmin sellaista kansainvälistä sopimusta, joka velvoittaisi jokaisen maan purkamaan armeijoitaan? Ei käsittääkseni.

Jos sellainen olisi, niin tyhjiö syntyisi joka maahan - eikä armeijoita olisi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

False
Joku kusettaa aina saadakseen ratkaisevan edun - jos ei heti, niin myöhemmin.

Tosin tuo esittämäsi on fantasiaa, koska maapallon kattavasti mitään tuollaista ei sovittaisi. Ja jos jonkin todella pahan ydinsodan jälkeen sovittaisiinkin, niin menisi alta sata vuotta ja uusi sukupolvi olisi kapinoimassa "ikuista rauhaa" vastaan. Sorry.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #19

Sorry vaan itsellesi, uskon kyl raamattuun et maailmanrauha vielä koittaa. Sinä uskot itseesi eli ihmiseen, minä uskon Jumalaan. Siksi pahoittelen enemmänkin sinua, kuin itseäni.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyllähän kaikkea voi sattua.
Onhan niitä tippunut lentokoneitakin ja osuneet sitten taloihin ja ihmisiin. Olen kuitenkin aivan varma että kun tällainen sotaharjoitus on suunniteltu tehtäväksi niin kaikki mahdollinen on tehty ettei vahinkoja sattuisi. Jos kovasti pelottaa niin sitten täytyy pelätä mutta sotaharjoituksissa yritetään kyllä varovaisuutta noudattaa eikä tietentahtoen vahingolle mahdollisuutta jätetä.

"Tätä on valmisteltu jo vuosia. Nyt saamme koko Pohjankankaan tehokkaaseen harjoituskäyttöön, koska pystymme ampumaan alueen pohjoispäästä kohti etelää, Tykistökoulun majuri Jussi Nurminen kertoo."

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Minä en armeijajutuista niin kovinkaan ymmärrä, mutta osaatko sinä kertoa miksi on nyt niin erityisarvoisen tärkeää ampua liikennöidyn tien yli harjoituksessa, jossa sivulliset ovat (tietämättään) mukana harjoituksessa jossa kuitenkin ammutaan tykistöllä kranaatteja?

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Eli eikö vastaavaa harjoitusta voisi järjestää ilman, että pahaa aavistamattomat sivulliset joutuvat mukaan harjoituksiin?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #17

Minä en saanut tuota SK:n juttua kokonaisuudessaan auki mutta ymmärsin siitä että sillä saavutetaan jotain tärkeää harjoittelun kannalta kun voidaan ampua sen tien yli. En tunne paikkaa ,tars kysellä nuoremmalta poijjaltani kun se oli siellä armeija-aikansa. Ilmeisen tärkeää se kuitenkin armeijan kannalta on tehdä noin koska siitä olen ihan varma että siellä päälliköt ovat kyllä tietoisia että tällaisesta toiminnasta nousee haloo ja selitykset täytyy olla valmiina. Ei ole sattumanvaraisesti valittu ampumasuunta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Valistunut arvaukseni on, että tykkitulesta tien yli tiedotetaan kyseisellä tiellä liikkuville siviileille.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Enempi olisin huolissani, jos heittimillä ammuttaisiin tien yli. Pyrstövikainen heittimen kranaatti kun saattaa hyvinkin jäädä pahasti "välille".

Tykin kranaatti, jossa heittimenkranaatin tapaisia ohjaimia ei ole, ei sen sijaan ole vaarallinen kilometrin päässä, jos maali on 10 km päässä. Nk. putkiräjähdys voi olla tykillekin vaarallinen, ja maalialueella putken kuluminen, virhe laskelmissa, puutteellinen meteorologinen valmistelu ja virheellinen suuntaus muodostavat riskin, jonka vuoksi rauhan oloissa ei mielellään ammuta tulenjohdon "yli".

Viljo Asikainen

Kommenttiketjussa eksyttiin osittain pois pääaiheesta joka siis on kovapanosammuntojen suorittaminen yli liikennöidyn maantien ja siis siviilikohteen siviili-ihmisten.

Näkisin tässä sotalaitoksen pyrkimystä vähä vähältä totuttaa armeijan ulkopuolista oikeaa maailmaa militaristiseen menoon ja sen pitämiseen luonnollisena olotilana. Tämäkin ihmisten päiden yli ampuminen lienee suunniteltu ja päätetty suunniteltuna signaalina puolustusministeri Niinistön valtakaudella hänen ideologisen militantin arvomaailmansa innoittamana. Onneksi ministeri nyt vaihtuu - ei tiedetä vielä kehen, mutta pakosta asiallisempaan. Onneksemme politiikka palaa taas puolustushallintoonkin.

Olen joskus jossakin yhteydessä verrannut puolustusministeri Niinistön henkilöä Aarne Tarkaksen 50-luvulla ohjaaman elokuvan "Herra sotaministeri" päähenkilöön, jota esitti Pentti Siimes. Yhdenmukaisuus ja urakehitys on hätkähdyttävän samankaltainen.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Tästä itseasiassa löytyy jo uutinen, että on meinannut aikaisemminkin käydä siviilien huonosti.

"Kranaatti lensi ampuma-alueen ulkopuolelle - osa kranaatin sirpaleista osui ulkorakennuksen seiniin - kranaatti lensi yhteensä neljä kilometriä suunniteltua pitemmälle"

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kranaatti-le...

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Syntymäkotini on tuossa kranaattien putoamispaikan läheisyydessä. Taitaa olla linnuntietä vajaa kymmenisen kilometriä. Pohjankangas on ainoa paikka sisämaassa, missä kenttätykistö voi harjoitella. Nyt se voi ampua melkein täyspitkiä laaakeja. Väestöä on informoitu. Tietä ei tarvitse sulkea ja ammunnat lopetetaan aiemmin, viimeistään klo 19. Siellä on harjoiteltu ja ammuttu iät ajat. Ihmiset ovat tottuneet, eivätkä siitä piittaa tuon taivaallista. Ne on omat tykit kun ampuu. Joskus on tosiaan harhalaaki tullut, mutta suuremmalla toden-näköisyydellä kuolee auto-onnettomuudessa kuin tykinkuulaan. Joten, ei syytä huoleen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meidän aikana joku luutnantti olisi vahingossa antanut Pohjankankaan reunalla olevan kanalan koordinaatit.......tulikomennon jälkeen taivaalla leijui sankka pilvi höyheniä....... taitaa olla kuitenkin legendaa , vai oletko kuullut?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Käsittämätöntä sekoilua tuo harjoitus, ei osoita kyllä pienintäkään harkintakykyä armeijaväeltä eikä voi olla laillista. Militaristit ovat kehittäneet ihan oman todellisuutensa, jossa aseihannointi ja harjoitusten järjestäminen missä tahansa on siviilien turvallisuutta tärkeämpää. Kukahan korvaa ne vahingot, jos ohi menevälle siviilille sattuu jotain? Sotaharjoitustenhan ei siis järjellisesti ajateltuna pitäisi koskaan olla missään lähelläkään siviiliasutusta, ei varsinkaan siviilien käyttämän tien vieressä, hyvin ilmeisistä syistä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Blogia ja sen kommentteja lukiessa havainnollistuu, miten vaikeaa monille on ymmärtää sitä paradoksia, että aseiden tuomalla pelotteella voidaan estää ennakolta aseellisia taisteluita.

Niin kauan kuin kädellisiä on ollut olemassa maapallolla, ne ovat käyttäneet valtaa keskenään ja kilpailleet valta-asemista. Mitä alkeellisemmista yhteisöistä on ollut kyse, sitä enemmän valtarakenteiden ylläpito on vaatinut fyysisiä yhteenottoja lyömällä, potkimalla ja puremalla tai kuristamalla. Jo tällä kehitysasteella valtasuhteista on muodostunut todellisia: fyysisesti heikompi on oppinut jo pienestä pitäen, että vahvemman valta on syytä ottaa tosissaan, tai muuten käy huonosti. Ilmiö on nimeltään pelote.

Älykkäimmät apinat ja ihmislaji ovat myös nopeasti oppineet, että ne voivat menestyä kamppailussa paremmin toimimalla yhdessä ja käyttämällä siihen tarkoitettuja työkaluja, aseita.

Evoluution myötä sekä yhteistoiminta että tehokkaampien aseiden löytäminen ovat kehittyneet yhä järjestäytyneemmiksi, ja ihmislajin kielellinen sekä muu kognitiivinen kyky on tuonut sille ylivoiman muihin lajeihin nähden silti, vaikka yksilöillä olisikin massaa ja fyysistä voimaa vähemmän kuin jopa suurpedoilla.

Vuosituhansien mittaan ylivoimaisen lajin, ihmisen, on tarvinnut pelätä enää vain lajikumppaneitaan. Ihmisten keskinäisissä valtakamppailuissa kyky monimutkaisten ilmiöiden tajuun on karsinut valtahierarkioiden huipulle ovelimpia ja juonikkaimpia liittoutujia sekä jo saavutetun vallan käyttäjiä. Tämä on pätenyt koko historiallisen ajan ja pätee yhä.

Mao Zedongin mukaan valta kasvaa kiväärin piipusta. Sillä hän viittaa mahdollisuuteen käyttää ruutiaseen tappavaa voimaa, ellei vähempi tehoa vastustajaan. Nykyihmisen voi edelleen tappaa kaikilla samoilla menetelmillä kuin esivanhempamme evoluutiomme alkuaikoinakin, mutta asekehityksen tuoma teho, käyttövarmuus ja selkeä käyttöliittymä ovat tehneet ruutiaseista ylivoimaisesti suosituimpia harkitun tappamisen välineitä viimeisten vuosisatojen ajaksi. Nykyaikaisen jalkaväen aseen yhdelläkin käyttäjällä on jo ylivoima suureenkin aseettomaan joukkoon nähden.

Kun suuret ja järjestäytyneet aseelliset joukot ottavat yhteen, taistelun tehoa lisää tykistö. Muita aselajeja on tuotu mukaan silloin, kun ne ovat tuoneet lisäarvoa voitolliseen taisteluun, ja ne ovat erikoistuneet yhä pitemmälle. Sotaa voidaan nyt käydä maalla, merellä, ilmassa, meren pinnan alla ja avaruudessa.

Ennakoitu menestyminen tai tappio taistelussa on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen monesti siihen, kannattaako taisteluun ylipäätään lähteä, jos lopputulos on jo etukäteen selvä. Tappiota hakemaan on turha lähteä, eli silloin toimii vastapuolen määrällisen tai laadullisen ylivoiman pelote.

Ydinasetta on käytetty sodassa vain kaksi kertaa maailmanhistoriassa, vaikka niitä on valmistettu tuhansittain ja testattu sadoittain. Ne ovat aseina siitä erikoisia, että niiden pelote on estänyt kokonaan suurvaltojen väliset täysimittaiset sodat pian 74 vuotta.

Sun Tzu jo tiesi, että parasta sotataitoa ei ole kaikkien taisteluiden voittaminen, vaan voittaminen ilman taistelua. Siihen tarvitaan monta kertaluokkaa enemmän juonikkuutta kuin sotanäyttämöllä tehtävään tappotyöhön, ja haluttu lopputulos voidaan todella saavuttaa jopa verettömästi. Tästä löytyy historiallisia esimerkkejä vaikka kuinka paljon. Aseellinen pelote voi niissä näytellä osaa, vaikka laukaustakaan ei olisi ammuttu.

Siis taistelut käydään viime kädessä aina ihmisten korvien välissä, tahtojen taisteluina. Osapuolilla on erimielisyys jostakin, ja toista yritetään taivutella tai alistaa omaan tahtoon, jotta päämäärä toteutuisi. Onko tuo päämäärä uskonnollinen tai ideologinen, vaiko resurssien vieminen vastapuolelta? Vai aggressiivinen "vääränlaisten" ihmisten tuhoaminen?

Historiassa on nähty vallanpitäjien päämäärinä mm. kansanmurhia, ja juutalaisten osalta Hitlerin natsit pääsivät 6 miljoonan järjestelmälliseen joukkomurhaan. He olivat kuitenkin pelkkiä amatöörejä verrattuina Stalinin tai Maon tapattamiin kymmeniin miljooniin.

Pyrkimys vallankäyttöön on ihmislajin ikuinen ominaisuus, joka ei häviä minnekään, vaikka teknologia kehittyisi miten pitkälle tahansa. Muut ihmiset eivät lähtökohtaisesti ole kaikesta samaa mieltä, joten tahtojen taistelut tulevat aina olemaan vääjäämättömiä. Ratkaistaanko erimielisyydet korkeammalla tasolla vai taantumalla väkivaltaan, sitä emme voi ennustaa. Mutta ilmiönä hallittu pelote hillitsee väkivallan käyttöä keinona päämäärien saavuttamiseksi, kuten se on tehnyt koko maailmanhistorian ajan.

Suomen maanpuolusta ylläpidetään sen pelotetta varten, jotta tänne ei kannattaisi kenenkään hyökätä, ja jopa ylivoimainenkin kärsisi siitä itse kohtuuttomasti saavuttamaansa hyötyyn nähden, ja tämän tietäen älyäisi olla hyökkäämättä. Puheena oleva tykistö on eräs osa tätä dynamiikkaa.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Suomen tulisi näyttää mallia ja luopua asevarusteltusta. Olisi järkevämpääkin tekemistä elämässä, kuin opetella murhaamaan toisia ihmisiä.

Evoluutioteoriasta taas voi olla montaa mieltä.

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2598...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oppejasi noudatettaessa mahdollisen sodan oloissa olisit hyökkääjän mielivallan armoilla ilman järjestäytyneen maanpuolustuksen antamaa suojaa, ja sen järkevän tekemisen tilaisuus saattaisi silloin jäädä tarpeettoman lyhyeksi.

Onneksemme useimmat suomalaiset kuitenkin ymmärtävät tämän täysin, ja pitävät arvossa niitä keinoja, joilla parannetaan mahdollisuuksiamme saada elää vastakin rauhan oloissa – mukaan lukien suorituskykyinen suomalainen tykistö.

Evoluution osalta minulle taas riittää mainiosti kansainvälisen tiedeyhteisön näkemys asiasta. Hauskaa vappua!

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #38

Sehän ei ole minun opetukseni, että jos joku lyö niin käännä toinen poski.

Kansainvälisen yhteistyön avulla voitaisiin harjoittaa jo nyt, ainakin ideatasolla: armeijoista luopumista.

Väkivalta ei lisää rauhaa - eikä väkivallan harjoittelu armeijassa, lisää rauhaa tietenkään.

Jonkun viisaan tyypin pitäisi puhua YK sun muille tyypeille ja vakuuttaa ne siitä, että sodat ei lopu sotimalla.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #40

Ideat saavat kannatusta silloin, jos niitä pidetään realistisina. Niin viisasta tyyppiä ei vielä ole löytynyt, että hän kykenisi vakuuttamaan maailman vallanpitäjät ja vallan tavoittelijat, jotta nämä luopuisivat kyvystään käyttää voimakeinoja.

Pelote on kykyä voiman käyttöön, joka on osapuolten tiedossa – ei tietenkään tarpeetonta voimakeinoihin turvautumista. Pystyminen väkivaltaan äärimmäisenä keinona on aivan eri asia kuin sen aktiivinen käyttö.

Jos jonkun lyödessä teet jotain muuta kuin käännät toisenkin posken, sillä muulla on oltava pelotevaikutus – tai saat todennäköisesti seuraavankin lyönnin.

Ellei pysty muuttamaan maailmaa, kannattaa elää todellisessa maailmassa sen ehdoilla.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #41

Mutta onko todellisuus sitä minkä havaitsemme? Vai onko elämä vain lentävä nuoli?

Tiedeyhteisö(kään) ei osaa selittää, mitä tapahtuu kun kuolemme.

Tai, miksi eroamme kaikista muista "evoluutiojumalan" tuotteista perustavanlaatuisesti: juurikin moraalin vuoksi periaatteessa, että mietimme oikeaa ja väärää, eli miten raamatussa sanotaan:

kun ihminen söi tiedon puusta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #42

Historiallinen kokemus on se osa todellisuutta, jolla on relevanssia arvioitaessa lajitoveriemme taipumuksia käyttäytyä mm. valtapeleissä, vaikka menneisyys ei toistukaan samanlaisena.

Sekä elämää että kuolemaa ymmärrämme puutteellisesti, se on aivan totta, tarkastellaanpa niitä sitten luonnontieteiden tai uskontojen näkökulmasta.

Moraali ei valitettavasti toteudu ihmisen käyttäytymisessä läheskään aina, ja tietomme kaikesta on yleisesti vajavaista. Näitä miielenkiintoisia, vakavia ja tärkeitä kysymyksiä yksilöiden, kansojen ja ihmiskunnan kohtaloista kannattaa kuitenkin lähestyä pragmaattisesti käytännön kysymyksinä nykymaailman oloissa, muuten on riskinä sortua toiveajatteluun ja kohtalokkaisiin virhearvioihin ja karsiutua jatkosta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#36

>.....vaikeaa monille on ymmärtää sitä paradoksia, että aseiden tuomalla pelotteella voidaan estää ennakolta aseellisia taisteluita.

ooo

Voi hyvä ystävä, kunpa tuohon voisikin luottaa, saisit paljon uskonveljiä... tai no... jotkut uskovat jotkut eivät.

Esim minä uskon että n 75:een vuoteen Suomi ei ole tarvinnut aseitaan, mutta aseuskovaiset pitävät lujaa kiinni asenteistaan.

Vaarallista on se että tästä 75 v kestäneestä rauhatilasta puhutaan niin vähän. Entä ovatko tässä auttaneet puolustusvoimien aseet?
Toivottavasti joku kykenee tämän todistamaan.

Turvallisuuden vartijoita maa tarvitsee, mutta kuinka paljon ja minkälaisia.

Jos jollain voidaan perustellusti vähän pelotella, se on paha rahasota, valuuttakriisi.

^^^^^^^^

Aika monet maat eivät laita rahojaan aseisiin, tässä valtiot ilman asevoimia:

Andorra
Costa Rica
Dominica
Mikronesian liittovaltio
Grenada
Islanti
Kiribati
Liechtenstein
Marshallinsaaret
Mauritius
Monaco
Nauru
Palau
Panama
Samoa
Salomonsaaret
Tuvalu
Vanuatu
Vatikaanivaltio

Asiasta tarkemmin Wiki:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Vaarallista on se että tästä 75 v kestäneestä rauhatilasta puhutaan niin vähän. Entä ovatko tässä auttaneet puolustusvoimien aseet?
Toivottavasti joku kykenee tämän todistamaan."

Se, miten suomalaiset toimivat 1939–45 todellisissa sodissa nähtiin silloin konkreettisesti ja se muistetaan vieläkin. Ellei sen jälkeen olisi ylläpidetty kohtuullista puolustuskykyä, kynnys tulla maahamme luvatta vahvemman oikeudella olisi alentunut varmasti, etenkin kansainvälisten kriisien aikoina. Tuhannet siihen koulutetut henkilöt arvioivat päivittäisenä virkatyönään toisten valmiuksia ja mahdollisuuksia voiman käyttöön.

Suomen paikalla olevaa aluetta ei jätetä sotiaalliseksi tyhjiöksi, koska täällä olosuhteet ovat täysin toisenlaiset kuin noissa listatuissa 19 valtiossa ilman asevoimia, jotka nekin ottaa haltuunsa jokin vahvempi ulkovalta, jos sellaiseen tarvetta ilmenee.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #43

hhmm ...... taidamme puhua vähän eri asioista. Yritin mm puhua ajanjaksosta 1945-2019.

Hauskaa Vappua!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #47

Eivät suomalaiset yhtäkkiä muuttuneet erilaisiksi 1945 jälkeen, joten sitä ennen tammenlehväsukupolven antamat näytöt ovat kantaneet tähän päivään saakka (toki vain osana arvioita Suomeen tunkeutumisen hinnasta).

Samoin Hauskaa Vappua Sinulle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset