Daavidin huone Jeesus Kristus on Herra

Onko abortti rikos raamatussa? osa 3

  • Ihmisen ja muiden eläinten alkio on varsin samankaltainen muiden eläinten kanssa eli sitä on vaikea erottaa ainakaan ihmiseksi.
    Ihmisen ja muiden eläinten alkio on varsin samankaltainen muiden eläinten kanssa eli sitä on vaikea erottaa ainakaan ihmiseksi.

Tästä eräs toinen käyttäjä teki blogauksen Vapaavuoroon, mutta mielestäni asia kuuluu yhteiskunnalliseen keskusteluun eli Puheenvuoroon ihan vain senkin takia, että mm. Päivi Räsänen ja Timo Soini ovat niin vahvasti tuoneet politiikkaan näitä raamatun asioita: tai ainakin omasta mielestään, he puhuvat raamatun asioista.

Soinihan on katolainen ja äskettäin tämä uusi paavi vertasi aborttia palkkamurhaan. Eli puhutaan edelleen murhasta ja vainotaan vähemmistöjä.

Minähän itse olen kristitty ja tasa-arvoa kannatan ainakin siltä osin, että naisella on oikeus omaan kehoonsa. Miksi media itse ei lue ja tutki raamattua, kun siitä levitätään kaikenlaista valhetta julkisuudessa?

Aluksi Risto, 

Sinun tulisi hieman tarkemmin tarkastella, mitä eri suomennoksissa sanotaan: riippumatta käännöksestä.

"hän saa keskenmenon mutta hänelle ei aiheudu muuta vahinkoa"

"hän synnyttää kesken, mutta vahinkoa ei tapahdu"

Eli nainen saa keskenmenon, mutta jos muuta vahinkoa ei tapahdu niin keskenmeno ratkastaan sakoilla.

Keskenmeno ja muu vahinko on määritelty erikseen. Muusta vahingosta, kuin keskenmenosta: voi joutua kuolemanrangaistukseen, jos se tappaa juurikin äidin itse.

Eli meillä on keskenmeno (josta sakotetaan) ja muu vahinko eli nainen itse, joka joukkojen tönäisemäksi joutuu tms.

Juutalainen laki ei siis anna sikiölle juurikaan painoarvoa eli ihmisarvoa.

Mutta kuten sanotaan vielä myöhemmin, niin asiasta on aikanaan voinut valittaa oikeuteen jossa asia sitten tarkemmin ratkaistaan jos aviomiehelle ei sakot riittänyt.

Lisäksi, haluaisit käyttää kolmatta käännöstä, jossa onkin jo ihan eri sanoma.

Tästä löysin, että jehovantodistajat, jotka eivät siis tunnusta Kristusta Herraksi: käyttävät myös tätä käännöstä. He siis opettavat mm. että Kristus onkin enkeli, eikä Jumalan Poika. En suosittele käyttämään mitään heidän materiaaliaan siis, koska siellä on tuollaisia ilmiselviä väärennöksiä.

Suosittelen käyttämään yleisesti tarkimmaksi määriteltyä kuningas Jamesin käännöstä:

2. moos 21:22

If men strive, and hurt a woman with child, so that her fruit depart from her , and yet no mischief follow: he shall be surely punished, according as the woman's husband will lay upon him; and he shall pay as the judges determine .

http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite....

--

Kuten huomaamme, on tässä myös eritelty erikseen muu vahinko ja keskenmeno:

"her fruit depart from her , and yet no mischief follow"

Suomennos: hänen hedelmänsä irtosi hänestä, mutta ei muuta ilkivaltaa tapahtunut

Raamatun laissa jos ei sakot riitä, keskenmenosta: siitä aviomies voi valittaa vielä erikseen oikeuteen: "he shall pay as the judges determine ."

Jos siis ajattelemme tilanteen, jossa sikiö on jo huomattavan kehittynyt muistuttamaan syntyvää lasta: eli raskaus on hyvin myöhällä, niin varmasti jos lapsi menehtyisi sen seurauksena, ei aviomies välttämättä tyydy sakkoihin koska se herättää varmasti paljon tunteita.

Joten lakiteknisesti ehkä asia on lopulta ratkaistu kuolemalla, myöhemmin oikeudessa tietyissä tapauksissa.

Mutta edelleen, tämä jae mikä käsittelee tätä asiaa: ei ole laki abortista, vaan puolivahingossa aiheutettua vahinkoa yhteydessä toiseen tappeluun.

Jos abortti itsessään, muinaisesti jo harjoitettu menetelmä: olisi väärin, niin Jumala olisi kyllä siitä kertonut, kuten muistakin asioista on kirjoitettu ettei juutalaiset noudattaisi pakanoiden tapoja.

Siten asia on edelleen niin, että aborttia ei mielletä juutalaisessa laissa erikseen rikokseksi. Vaikka tätä toista asiaa nyt miten käänneltäisiin.

Eikös nyt uuden liiton kanssa, pointti ole se: että aviorikoshan on määritelty laissa kuolemanrangaistukseksi.

Aborttiahan siis ei.

Miksi tilastot on kuitenkin niin, että uskovaiset eroaa avioista siinä missä muutkin ihmiset Suomessa?

Pitäisikö siis uskovaisten kaiken vauhkoomisen sijasta, keskittyä ihan ns. "omaan napaan".

Luetaan, miten Kristus tällaisessa (kuolemanvakavassa) asiassa sitten teki:

Joh. 8

Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen
4 ja sanoivat: "Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa.
5 Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?" [3. Moos. 20:10; 5. Moos. 22:22]
6 He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä. Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan.
7 Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: "Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven." [Room. 2:1]
8 Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan.
9 Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä.* Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. [Useissa käsikirjoituksissa on lisäksi sanat:"koska he omassatunnossaan tiesivät olevansa syyllisiä".][ Room. 2:22]
10 Jeesus kohotti päänsä ja kysyi: "Nainen, missä ne kaikki ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?"
11 "Ei, herra", nainen vastasi. Jeesus sanoi: "En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä."

--

Kristuksen rauhaa ja Jumalan siunausta kaikille.

--

Reijon blogaus:

http://rjaaskel.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/274895-abortti-ja-raam...

--

Oma alkuperäinen aiheeni mihin hän vastasi:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274814-abortti-ei-ole-riko...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Raamatussa epäjumala moolokille uhrattiin lapsiuhria

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Moolok

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Ankaraa settiä kyllä.

5. Mooseksen kirja 28

1 "Jos kaikessa tottelette Herraa, Jumalaanne, ja tarkoin noudatatte hänen käskyjään, jotka minä teille annan, niin Herra asettaa teidät maan kaikkien kansojen yläpuolelle. [5. Moos. 26:19]
2 Nämä siunaukset tulevat teidän osaksenne, kun vain tottelette Herraa, Jumalaanne.
3 "Herra siunaa teitä kaikkialla, missä olettekin.
4 "Siunattuja ovat teidän lapsenne, teidän maanne sato ja teidän karjanne vasikat ja karitsat.
5 "Siunattuja ovat teidän viljakorinne ja taikinakaukalonne.
6 "Olette siunattuja, kun palaatte kotiin. Olette siunattuja, kun lähdette matkaan. [Ps. 121:8]
7 "Herra antaa teidän voittaa vihollisenne, jotka nousevat teitä vastaan. He hyökkäävät kimppuunne yhtenä joukkona, mutta hajaantuvat pakoon kaikkiin suuntiin.
8 "Herra antaa teille siunauksensa, hän siunaa vilja-aittanne ja antaa teidän menestyä kaikissa hankkeissanne. Herra siunaa teitä siinä maassa, jonka hän teille antaa.
9 "Jos noudatatte Herran, Jumalanne, käskyjä ja kuljette hänen teitään, hän tekee teistä pyhän kansansa, kuten hän on teille vannonut. [2. Moos. 19:6+]
10 Kaikki kansat saavat nähdä, että Herra on ottanut teidät omaksi kansakseen, ja silloin ne pelkäävät teitä.
11 Herra antaa teille runsain mitoin kaikkea hyvää: teille syntyy paljon lapsia, karjanne lisääntyy ja viljelyksenne tuottavat suuren sadon siinä maassa, jonka Herra teidän isillenne vannomallaan valalla on luvannut antaa teille.
12 Herra avaa teille aarreaittansa, taivaan, niin että maa saa sadetta ajallaan, ja hän siunaa teidän kaikki toimenne. Te pystytte antamaan lainaa monille muille kansoille, mutta teidän itsenne ei tarvitse ottaa lainaa muilta. [5. Moos. 11:14 | 5. Moos. 15:6]
13 Herra asettaa teidät ensimmäisiksi, ja te nousette muiden silmissä aina vain ylemmäksi, jos tottelette Herran, Jumalanne, käskyjä, jotka minä teille annan, ja noudatatte niitä ja elätte niiden mukaan.
14 Ette saa poiketa oikealle ettekä vasemmalle siltä tieltä, jonka minä teille osoitan. Älkää antautuko palvelemaan vieraita jumalia.
Tottelematonta kansaa kohtaa kirous

15 "Jos ette tottele Herraa, Jumalaanne, ettekä tarkoin noudata kaikkia hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan, niin teitä kohtaavat nämä kiroukset: [3. Moos. 26:14-16; Dan. 9:11; Mal. 2:2]
16 "Te olette kirottuja kaikkialla, missä olettekin.
17 "Kirottuja ovat teidän viljakorinne ja taikinakaukalonne.
18 "Kirottuja ovat teidän lapsenne, teidän maanne sato ja teidän karjanne vasikat ja karitsat.
19 "Olette kirottuja, kun palaatte kotiin. Olette kirottuja, kun lähdette matkaan.
20 "Herra lähettää teidän keskuuteenne kirouksen: teittepä mitä tahansa, hän saattaa teidät kauhun ja sekasorron valtaan, ja pian te tuhoudutte ja häviätte maan päältä pahojen tekojenne tähden, kun hylkäsitte Herran.
21 Hän tartuttaa teihin ruton, kunnes on hävittänyt teidät siitä maasta, jota olette menossa ottamaan haltuunne.
22 Herra lyö teitä hivuttavalla taudilla, kuumeella ja tulehduksilla, polttavalla helteellä ja kuivuudella, viljaruosteella ja nokitähkällä, ja te saatte kärsiä niistä, kunnes teitä ei enää ole. [Aam. 4:9; Hagg. 2:17]
23 Taivas teidän yllänne on oleva pronssia, ja maa on oleva rautaa teidän allanne. [3. Moos. 26:19; 5. Moos. 11:17]
24 Herra antaa sateen langeta maahanne tuhkana; teidän päällenne sataa taivaasta hiekkaa, ja te menehdytte.
25 "Herra sallii vihollistenne lyödä teidät. Te hyökkäätte heidän kimppuunsa yhtenä joukkona, mutta hajaannutte pakoon kaikkiin suuntiin, ja kaikki kansat kauhistelevat teidän kohtaloanne. [2. Aik. 29:8; Jer. 15:4, Jer. 24:9, Jer. 34:17]
26 Teidän ruumiinne joutuvat haaskalintujen ja villieläinten ruoaksi, eikä ole ketään, joka sen estäisi. [2. Sam. 21:10]
27 "Herra lyö teitä paiseilla, kuten hän löi egyptiläisiä, hän lyö teitä ajoksilla, ihottumilla ja syyhytaudeilla, eivätkä ne koskaan parane. [2. Moos. 9:9; 5. Moos. 7:15]
28 Herra lyö teitä sokeudella ja hulluudella, ja te joudutte pois tolaltanne,
29 niin että keskellä päivää haparoitte pimeässä kuin sokeat ettekä onnistu missään toimissanne. Teitä sorretaan ja riistetään alinomaa, eikä kukaan tule avuksenne. [Job 5:14; Jes. 59:10; Jer. 13:16]
30 "Kun joku teistä kihlaa naisen, toinen mies makaa hänet. Te rakennatte talon, mutta ette saa asua siinä. Kun istutatte viinitarhan, ette pääse korjaamaan sen satoa. [5. Moos. 20:5-7]
31 Teidän nautanne teurastetaan silmienne edessä, mutta ette saa syödä niiden lihaa. Te näette omin silmin, kun aasinne varastetaan teiltä, mutta ette saa niitä takaisin. Teidän lampaanne ja vuohenne joutuvat vihollisillenne, eikä kukaan auta teitä.
32 Te näette, miten poikanne ja tyttärenne joutuvat vieraan kansan käsiin, ja teidän silmänne riutuvat, kun alinomaa ikävöitte heitä ettekä voi heitä auttaa.
33 Sen, minkä työllä ja vaivalla olette hankkineet, syö kansa, jota ette tunne. Teitä sorretaan ja riistetään kaiken aikaa. [Tuom. 6:4]
34 Te menetätte järkenne kaiken sen vuoksi, mitä joudutte näkemään.
35 Herra lyö teitä nostattamalla polviinne ja reisiinne pahoja paiseita. Ne leviävät yli koko ruumiinne eivätkä parane.
36 Herra vie teidät ja kuninkaan, jonka olette asettaneet hallitsijaksenne, vieraan kansan keskelle, jota ette tunne ja jota eivät isännekään tunteneet, ja te joudutte siellä palvelemaan puusta ja kivestä tehtyjä jumalia.
37 Kaikissa niissä kansoissa, joiden sekaan teidät ajetaan, teidän kohtalonne herättää kauhistusta, ja teistä tulee niille varoittava esimerkki ja pilkan kohde. [1. Kun. 9:7; Jer. 25:9]
38 "Te kylvätte peltoihinne paljon siementä, mutta korjaatte vain kourallisen, sillä heinäsirkat ahmivat kaiken. [Miika 6:15]
39 Te istutatte viinitarhoja ja viljelette viiniä, mutta ette pääse korjaamaan rypäleitä ettekä saa viiniä juodaksenne, sillä toukat syövät sadon.
40 Oliivipuita kasvaa kaikkialla maassanne, mutta teillä ei ole öljyä itsenne voitelemiseen, sillä oliivit varisevat ennen aikojaan maahan.
41 Teille syntyy poikia ja tyttäriä, mutta ette saa pitää heitä ominanne, vaan he joutuvat vankeuteen.
42 Maanne kaikki puut ja hedelmät joutuvat tuholaisten saaliiksi.
43 Teidän keskuudessanne asuvat muukalaiset saavat yhä enemmän valtaa, mutta te itse vain heikkenette.
44 Muukalaiset voivat antaa lainaa teille, mutta te ette pysty lainaamaan heille. He nousevat ensimmäisiksi ja te jäätte viimeisiksi.
45 "Teidän osaksenne tulevat kaikki nämä kiroukset. Ne kohtaavat teitä ja lankeavat teidän päällenne, ja viimein te tuhoudutte, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne, ettekä noudattaneet hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka hän teille antoi.
46 Nämä kiroukset ovat ikuisina todisteina ja tunnusmerkkeinä teidän ja jälkeläistenne osaksi tulleesta rangaistuksesta.
47 "Koska te ette palvelleet Herraa, Jumalaanne, iloisin mielin ja sydämen halusta, vaikka teillä oli kaikkea yltäkyllin,
48 te joudutte nälissänne ja janoissanne, alastomina ja kaikkea puutetta kärsien palvelemaan vihollisianne, jotka Herra lähettää kimppuunne. Hän panee teidät kantamaan rautaista iestä, kunnes tuhoudutte.
49 "Kaukaa maan äärestä Herra lähettää kansan, jonka kieltä te ette ymmärrä. Kotkan lailla sen soturit hyökkäävät teidän kimppuunne. [Jes. 5:26; Jer. 5:15, Jer. 6:22, Jer. 10:22, Jer. 50:41]
50 He ovat häikäilemätöntä kansaa, joka ei kunnioita vanhusta eikä sääli poikasta. [Valit. 4:16, Valit. 5:12]
51 Heidän joukkonsa syövät teidän karjanne ja satonne, niin että näännytte nälkään. Teille ei jää mitään, ei viljaa, ei viiniä eikä öljyä, ei vasikoita eikä karitsoita, ja niin te tuhoudutte.
52 He piirittävät kaupunkejanne joka puolella maatanne, kunnes niiden korkeat muurit, joiden vahvuuteen luotitte, ovat sortuneet. Kun vihollisenne käyvät kaupunkienne kimppuun kaikkialla siinä maassa, jonka Herra, teidän Jumalanne, on teille antanut,
53 he piirittävät teitä niin ankarasti, että te nälkänne ahdistamina syötte omia lapsianne, poikianne ja tyttäriänne, jotka olette saaneet Herralta, Jumalaltanne. [3. Moos. 26:29+]
54 "Kaikkein herkin ja hienoinkin mies katsoo silloin karsain silmin veljeään, omaa vaimoaan ja vielä jäljellä olevia lapsiaan,
55 koska ei halua jakaa heidän kanssaan omien lastensa lihaa, jota hän itse syö, kun hänellä ei ole enää muuta jäljellä siinä puutteessa ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.
56 Kaikkein hienoin ja hemmotelluin nainen, joka hienouttaan ei koskaan ole kävellyt askeltakaan, katsoo silloin karsain silmin omaa miestään, poikaansa ja tytärtään
57 eikä anna heille lapsia, jotka hän synnyttää, eikä jälkeisiään, jotka tulevat hänen kohdustaan, vaan syö ne itse salaa nälkänsä pakottamana siinä hädässä ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.
58 "Jos ette tarkoin noudata tähän kirjaan kirjoitetun lain määräyksiä ettekä kunnioita Herran, Jumalanne, suurta ja pelottavaa nimeä,
59 Herra saattaa teidät ja teidän jälkeläisenne kärsimään ankarista ja pitkällisistä vitsauksista ja pahoista, parantumattomista sairauksista.
60 Hän tuo teille taas kaikki Egyptin taudit, joita pelkäätte, ja tartuttaa ne teihin.
61 Herra lähettää teidän vaivaksenne kaikki sellaisetkin sairaudet ja vitsaukset, joita tässä lain kirjassa ei ole edes mainittu, ja te tuhoudutte.
62 Teistä, joita ennen oli yhtä paljon kuin tähtiä taivaalla, jää jäljelle vain vähäinen joukko, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne. [5. Moos. 4:27, 5. Moos. 10:22]
63 Ennen Herra iloitsi antaessaan teidän menestyä ja lisääntyä, nyt hän iloitsee hävittäessään ja tuhotessaan teitä. Teidät repäistään pois siitä maasta, jota nyt olette menossa ottamaan haltuunne. [Sananl. 1:26]
64 "Herra hajottaa teidät kaikkien kansojen sekaan kautta koko maanpiirin, ja te joudutte palvelemaan vieraita jumalia, joita ette tunne ja joita eivät isännekään tunteneet, puisia ja kivisiä jumalia.
65 Vieraiden kansojen keskuudessa te ette koskaan löydä rauhaa eikä teillä ole edes jalansijaa, mihin voisitte pysähtyä levähtämään. Herra tekee teidät siellä pelokkaiksi ja aroiksi, hän riuduttaa silmänne ja lannistaa mielenne.
66 Henkenne on aina hiuskarvan varassa; päivin ja öin te elätte pelon vallassa ettekä koskaan voi olla varmoja hengestänne.
67 Aamulla te sanotte: 'Kunpa olisi ilta', ja illalla: 'Kunpa aamu jo koittaisi!' Näin suuri on pelko sydämessänne kaiken sen takia, mitä näette.
68 Herra vie teidät laivoilla takaisin Egyptiin, vaikka minä sanoin, ettette koskaan enää palaa sinne. Siellä te kaupittelette itseänne vihollisillenne orjiksi ja orjattariksi, mutta kukaan ei teitä huoli." [5. Moos. 17:16]

http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite....

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aiheeseen liittyvää:
https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/19bbfd7e-1649...

Nainen sai keskenmenon, kun hänen miehensä hakattiin. Nainen koki lyöjän tappajaksi.
Ei nyt liity Raamatun kirjaimeen tai suomennokseen, mutta antanee jonkinlaista kuvaa siitä, miten uhri voisi kokea tilanteen.

Mitä harkittuihin abortteihin, siis varsinaisiin abortteihin, tulee, niin koska niistä ei Raamatussa ole mainintaa, niin kyllä minulle on tullut se käsitys, ettei niitä juutalaisessa kulttuurissa harjoitettu. Kansan kasvattaminen suureksi oli ihanne, siinä ei ole abortille oikein sijaa. Tämän kanssa sopusoinnussa on raiskaajan naittaminen uhrinsa kanssa. Siinä jos missä olisi abortille tilausta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset