Daavidin huone Jeesus Kristus on Herra

Tuhkasta betonia rakentamiseen ja lannoitetta mikrolevälle

  • Tuhkan koostumus. Huom. kalium on englanniksi potassium ja natrium sodium.
    Tuhkan koostumus. Huom. kalium on englanniksi potassium ja natrium sodium.

"Viedään tuhkatkin pesästä" ei tässä Suomella enää kohta ole muutakaan oikeaa omaisuutta, kun Suomen huutokaupat jatkuvat ja metsätkin kohta hakattu ahneuksissaan piloille.

Onneksi Jumala on suuressa armossaan asettanut asiat niin, että ihmisen on varsin helppo jopa pelkästään puuta polttamalla, viljellä maata ja rakentaa itsellensä myös talon tuhkasta niin hätä ei ole tämän näköinen.

Kun/jos jossain vaiheessa suomalaiset taas haluavat alkaa viljelemään maata rehellisesti ja rakentamaan talojensa kasvun (talouskasvu) myös "rehellisyys maan perii"-varaan.

Nykyään tuhkaa ei voida suoraan levittää pellolle, koska se sisältää raskasmetalleja. Mutta entä jos saisimmekin tuhkan ravintoaineet talteen ja syötämme ne levälle - ja lannoitamme levällä?

Saamme tuhkan kaikki ravinne-edut + kalkitusta ei enää tarvita lainkaan (levävesi on emäksistä eli tekee saman asian korjaamalla happosateen vaikutuksia).

Nythän talot eivät Suomessa kasva - syntyvyyskin on sotien pohjalukemissa.

Lisäksi nykyisestä betonista rakennetut talon ovat poikkeuksetta jonkinlaisessa homehtumisen tilassa, joten niitä pitää päinvastoin purkaa joten talojen kasvun voisi sanoa olevan sairastunut.

Kuinka monta homekoulua jne. on Suomessa? Montako miljardia menee rakentaa uudet ja hävittää vanhat?

Yhden betonitonnin tuottaminen tuottaa myös n. tonnin hiilidioksidia, lisäksi vie n. tonnin happea.

Vain sen vuoksi tuhkan käyttö betonissa on varsin järkevä ratkaisu, varsinkin jos puun poltto ei tuota lainkaan hiilidioksidia edes ilmakehään.

Olen kokoamassa systeemiä mikrolevän kasvatukseen, jossa osana prosesseja käytetään hyväksi laitoksen tuottamaa tuhkaa.

Tuhkaa syntyy, kun laitoksessa tuotetaan puukaasua sähkön- ja lämmöntuotantoon. Polttamisen hiilidioksidi ohjataan levälle. Pienhiukkasia ei synny.

En patentoi, vaan jaan keksintöni yleiseen käyttöön ilmaiseksi. Siksi asiaa voitaisiin myös tätä kautta ratkoa talkoohengessä.

Levää tuotetaan karjalle ruoaksi ja pelloille ravinteeksi. Sivutuotteena syntynyt tuhka voitaisiin myydä betoniteollisuudelle tai vastaavasti, käyttää se uusien levähallien rakentamiseen itse.

Levälaitoksesta lisää täällä:

http://spirulinasuomi.wordpress.com/

--

Tuhkaa uutetaan veteen, jolloin syntyy lipeää. On jännää, ettei tästä ikivanhasta reaktiosta löydy etsimälläkään kovinkaan tietoa. Eli paljonko esim. syntyy suhteessa natrium- ja kaliumhydroksidia.

Lipeä (eng. lye) voi tarkoittaa natriumhydroksidia eli natronlipeää tai tuhkalipeää eli lipeää. Alkuperäinen Suomen sana on liittynyt tuhkasta tehtyyn lipeään.

Puun tuhkassa on pääosin kalsiumia. Käsittääkseni, kun tuhka reagoi veden kanssa se muuntuu Calcium silicate hydrate eikä siis liukene veteen.

Natriumia taas on tuhkassa vielä vähemmän kuin fosforia, joten natriumhydroksidia ei juuri synny - lisäksi natriumhydroksidi liukenee veteen hieman huonommin, kuin kaliumhydroksidi.

Tuhkasta uutettu neste on siis pääosin kaliumhydroksidia. Kun siihen pumpataan hiilidioksidia, se muuntuu kaliumkarbonaatiksi, joka on mikrolevälle oivaa tavaraa koska se nostaa pH ja myöskin toimittaa karbonaattiryhmän.

Tästä aiheesta lisää täällä:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257870-lipean-kaliumhydrok...

--

Tein tämän aiheen, koska en löytänyt vaivallakaan googlesta tietoa asiasta ja tarvitsen vastauksia kysymyksiin.

Yksi kysymys on, että mitä tapahtuu tuhkan rikille?

Jos tuhkan päälle kaataa etikkaa, se alkaa kuohumaan voimakkaasti ja haju on rikinomainen (kananmuna).

Syntyykö lipeän reaktiossa jotain rikistä, vai sakkautuuko rikki? Lipeän teossa se ei ainakaan aistinvaraisesti kaasuunnu mihinkään.

Toinen kysymys on se, että miten tuhkan kemiallinen koostumus on muuttunut vesiuutoksen jälkeen. Eli kun syntynyt neste nyt on lipeää, niin millainen on kemiallinen rakenne jäljellejääneessä tuhkan sakassa?

Pitääkin seuraavaksi tehdä testi, että mitä tapahtuu kun tällaista lipeän ylijäämätuhkaa altistaa etikalle. Jos ei rikki höyrysty, on se jäänyt lipeään tai muuttanut kemiallisesti muotoon niin, ettei se enää reagoi hapon kanssa.

Tuhkasta tehdään sementtiä. Se tuhlaa resursseja, koska tuhkasta kannattaa ottaa kasvinviljelyyn tarvittavat ravinteet talteen. Muu jämä mm. raskasmetallit onkin järkevää sitoa pois ekosysteemistä betoniin.

http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastouutisia&news_id=3945

--

Voidaanko betonin laatua parantaa kun ensin on tehty tuhkasta lipeää?

Ei kai kalsium ole tuhkassa silikaattiin sitoutuneena alussa vaan on tällöin CaCO3 jota taas käsittääkseni ei betonissa käytetä edes. Joten kun tehdään betonia, niin veden vaikutuksesta ainakin osa CaCO3 muuntuu silikaattimuotoonsa.

Antamalla tuhkan ensin reagoida veden kanssa, voidaan silikaattiryhmien muodostumista parantaa.

Tuskinpa betonin teon vaiheessa vesi reagoi tarpeeksi tuhkan kanssa. Tuhkaa pitää olla lipeässä hyvin vähän verrattuna veteen ja reaktio kestää aikansa, varsinkin jos sitä ei kiihdytä esim. keittämällä vettä.

Tuhkasta tehtävän betonin laatua voitaisiin siis merkittävästi parantaa ensin antamalla tuhkan reagoida veden kanssa.

Lisäksi prosessin ohella, saamme tärkeän kaliumin siitä ainakin irti - sitten kun vielä fosfori ja rikki saataisiin eroteltua, niin voidaan puhua jo hyvästä lannoitemateriaalista.

Mitä fosforille tapahtuu veden reaktiossa? Entä etikan?

Mitä taas tapahtuu sitten, jos ensin tehdään lipeää: sitten kerätään jäljelle jäänyt tuhka ja sekoitetaan sitten vasta etikkaa?

Liukeneeko kaikki tuhka etikkaan/kaasuuntuu hiilidioksidina ja jos ei, mitä on jäljellejäävä kiintoaines?

Pitääkin tosiaan empiirisesti testata tuota jälkikäsittelyä tuhkalla kun seuraavaksi keittelen lipeää eli lisään etikkaa tuhkajämiin, niin päivittelen tänne sitten tuloksia.

Kuvan lähde: https://extension.umaine.edu/publications/2279e/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset